גירוד, ליקוק ולעיסות של הכלב עלולים לגרום לפציעות עור ממשיות, כאב ואי נוחות עזים.
התמודדות עם חיית מחמד מתגרדת עלולה להיות מאוד מתסכלת מכיוון שאבחון הגורם והטיפול בו אינם ישירים, אלא לרוב מתקבלים בדרך של שלילת גורמי גירוד ואלרגיה אחרים ולכן מצריכים סבלנות ואבחון לפי סדר פעולות אחיד.
הסיבות הנפוצות לגירוד מתמשך בכלבים הם טפילים חיצוניים (כמו פרעושים וסקביאס) ואלרגיות.
אלרגיה בכלבים וחתולים לעומת אלרגיה באנשים
לרוב, אנשים הסובלים מאלרגיה סובלים בעיקר מבעיות במערכת הנשימה- עיטושים, דימוע בעיניים, הפרשות מהאף ואסתמה לעומת זאת האלרגיה אצל כלבים וחתולים מתבטאת בבעיות עור- גירוד, ליקוק, לעיסות של בסיס הזנב והגפיים, הקרחה, עור אדום ומגורה ובמקרים קיצוניים יותר פצעים פתוחים, "הוט ספוט" ודלקות אוזניים חוזרות.
שלושת האלרגיות הנפוצות ביותר אצל כלבים לפי הנפיצות שלהן הן:
- אלרגיה לפרעושים
- אלרגיה סביבתית
- אלרגיה למזון
אלרגיה לפרעושים-
דלקת עור בעקבות אלרגיה לפרעושים היא מחלת העור הנפוצה ביותר אצל כלבים. כלב רגיש עלול לפתח דלקת עור משמעותית וגירוד מאוד אינטנסיבי גם מעקיצה בודדת של פרעוש.
בנוסף חשוב לציין שישראל היא מדינה בעלת נגיעות גבוה מאוד בפרעושים וטפילי עור נוספים, הם נמצאים כל השנה, והעובדה שלא רואים פרעושים לא אומרת שאין. כשרואים פרעושים המשמעות היא שהנגיעות היא מאוד גבוה (חוק אצבע על כל פרעוש אחד שרואים יש לפחות 10 פרעושים ו-1000 ביצי פרעושים שלא רואים).
למידע נוסף על טיפול לפרעושים וקרציות בכלבים וחתולים ונושאים נוספים, ניתן לקרא במאמר " טיפול בפרעושים וקרציות".
אלרגיה / חוסר סבילות למזון
רגישות יתר לחלק מרכיבי המזון, ביניהם רגישות לחלבון, פחמימות או אפילו לחומרים המשמרים המצויים במזון. נכון להיום אין בדיקה טובה לזיהוי אלרגיה למזון ולכן הדרך היחידה לאבחן את האלרגיה היא דרך "מבחן מזון".
מהו מבחן מזון (Food trial)?
במבחן זה בע"ח יאכל אך ורק מזון היפואלרגני או מזון שמעולם לא נחשף למרכיביו (לרוב קשה למצוא מזון כזה) במשך מס' שבועות – חודשים ספורים, אם יש הפחתה בגירוד ובסימנים העוריים מבצעים אתגור (חזרה למזון רגיל). אם לאחר האתגור הגירוד חוזר אז ניתן לאבחן את הכלב כלוקה באלרגיה למזון.
אלרגיה סביבתית atopic dermatitis
אלרגיה הנובעת מחשיפה לאלרגנים שונים שלרוב הם אינם מזיקים אך מערכת החיסון של בע"ח מזהה אותם כאיום ומפעילה את מערכת החיסון ביתר. האלרגיה יכולה להיות כלפי קרדית האבק, אבקנים שונים, דשא ועוד. אבחון של אלרגיה זאת מתבצע ע"י שלילה של שני גורמי האלרגיה הנפוצים האחרים (אלרגיה לפרעושים ולמזון). ולכן גם בחשד משמעותי לאלרגיה סביבתית לרוב הווטרינר ימליץ על טיפול לפרעושים ועל מבחן מזון שיפורט בהמשך.
זיהום משני
למעט העובדה שהאלרגיה גורמת לגירוד, היא פוגעת בבריאות ובתפקוד התקין של העור, על כן, במקרים רבים בעקבות הגירוד והאלרגיה בעלי החיים סובלים מזיהום משני, זיהום ע"י חיידקים ושמרים של העור או האוזניים, זיהום זה מחריף את הגירוד ובעצם נוצר "מעגל גירוד" שמחמיר אם לא עוצרים אותו. לעיתים הווטרינר ימליץ בנוסף לטיפול באלרגיה גם על טיפול נגד פטריות או חיידקים בהתאם למה שיראה במשטח ציטולוגיה תחת מיקרוסקופ מהלקות העורית או האוזניים. טיפול באלרגיה ללא טיפול בזיהום המשני או להפך יביא להטבה זמנית בלבד בגירוד, לאחר הפסקת הטיפול הגירוד יחזור.
טיפול באלרגיה-
למעט מקרים מסויימים של אלרגיה סביבתית, אין טיפול שמרפא מהאלרגיה אלא צריך להתמודד איתה ולשלוט בחשיפה לגורמים האנטיגנים לכל החיים. השלב הראשון בטיפול באלרגיה הוא הפסקת הגירוד, זאת מבצעים ע"י טיפול בגורמי הזיהום משני (אנטיביוטיקה או אנטי פטרייתי) בתוספת לתרופה נגד הגירוד (סטרואידים, אנטיהיסטמינים, אפוקוואל, ציטופוינט)
פרעושים- הטיפול היחיד הוא מניעה מוחלטת של נוכחות פרעושים על הכלב או בסביבתו.
בשנים האחרונות ישנם תכשירים רפואיים מדור חדש אשר מבטיחים ברמה גבוה שבע"ח יהיה נקי מפרעושים- פירוט נוסף לגבי שליטה בפרעושים נמצא באתר.
אלרגיה למזון- כמו באלרגיה לפרעושים, גם הטיפול באלרגיה למזון הוא ע"י מניעת חשיפה, מכיוון שברוב המקרים לא ניתן לזהות את המרכיב לאלרגיה, צריך להזין את בע"ח במזון היפואלרגני מאיכות טובה או במזון ביתי.
אלרגיה סביבתית- יש בדיקת דם שניתן לבצע לאחר אבחון וודאי של אלרגיה סביבתית. את בדיקת הדם שולחים למעבדה בארה"ב והם בודקים את האלרגנים שאליהם הכלב רגיש. לאחר בדיקה זאת ניתן לתת זריקות שבועיות של אותו אלרגן בריכוזים הולכים ועולים על מנת שהכלב יאבד את הרגישות לאותו אלרגן (דא-סינסיטיזאציה). חושב לציין כי רק כ-70% מהכלבים מגיבים לטיפול הזה ואפשר לדעת אם הכלב מגיב רק לאחר מינימום שנה של טיפול.
דרך התמודדות נוספת עם אלרגיה סביבתית היא חפיפות תכופות בשמפו רפואי, כדורים נגד גירוד.
דלקות אוזניים בכלבים – למה הכלב מגרד את האוזן?
קיים קשר, מוכח מחקרית, בין אלרגיות בכלבים לדלקות אוזניים, ובפרט לאלרגיה למזון. בכלבים אלו נראה שבעקבות החשיפה לגורם האלרגיה, הכלב יפתח דלקות אוזניים, לעיתים חריפות מאד ויתבטאו בגירודי אוזניים, ניעורי ראש תכופים, הפרשות, ריח רע מהאוזניים, אדמומיות של העור ועד פציעה עצמית. דלקות אזניים אלו נחשבות ככואבות מאוד ודורשות טיפול נפרד מהטיפול באלרגיות – כגון טיפול מקומי בטיפות, ג'ל רפואי לאוזניים, שטיפות, או טיפולים בכדורים לפה או בזריקות.
חיות מחמד עם "אישיות אלרגית"-
כלבים וחתולים רבים מוגדרים ככאלה עם אישיות הם אלרגים ליותר מאחד הגורמים שצוינו לעיל (פרעושים, מזון וגורמים סביבתיים שונים). הטיפול בבע"ח אלה מורכב ועלול להיות מתסכל לבעלים לבע"ח ולווטרינר. כאשר הווטרינר יחשוד שחיית המחמד בעלת אישיות אלרגית הוא ימליץ על טיפול משולב לכלל הגורמים, למשל טיפול עקבי בכדורים נגד פרעושים בנוסף למזון היפואלרגני וחפיפות שבועיות. בחלק מן המקרים הסרה של חלק מהעומס האלרגני על בע"ח יורידו אותו אל מתחת לסף האלרגיה ויביא להקלה משמעותית.
כפי שנכתב למעלה, האבחון והטיפול בגירוד בכלבים, ובפרט באלרגיה עלול להיות מאד מורכב ומתסכל, יחד עם זאת, אם עוברים את תהליכי האבחון באופן מסודר ושיטתי ניתן להגיע לתוצאות היעילות ביותר עם מינימום תסכול.
למידע נוסף על טיפול לפרעושים וקרציות בכלבים וחתולים ונושאים נוספים, ניתן לקרא במאמר " טיפול בפרעושים וקרציות" באתר המרפאה
בכל שאלה בנוגע לגירוד ואלרגיות בכלבים וחתולים או כל נושא אחר,
תמיד נשמח לעמוד לשירותכם.
צוות המרפאה.