השיניים של הכלב או החתול התחילו "להצהיב" או לצבור שכבה חומה? החניכיים נראות אדומות מהרגיל? התחלתם להריח ריח רע בוקע מהפה?
כנראה הגיע הזמן לטיפול שיניים.
מחלות שיניים בכלבים וחתולים- איך זה קורה?
מחלה פריודונטלית (שיניים וחניכיים) בכלבים וחתולים מתחלקת לדרגות לפי הרכיבים השונים שנפגעו ולפי חומרת המחלה, ובהתאם, הטיפול הנדרש הוא בהתאם להתקדמות מחלת השיניים.
עם התקדמות המחלה מתפתח על השיניים פלאק, הפלאק נוצר מחיידקים שנצמדים לדופן השן ומיצרים שכבה דביקה של חומר שעוזר להם להמשיך להתבסס. על שכבת הפלאק מינרלים שונים מתגבשים ויוצרים שכבת אבן שן (או אבנית). אבן השן מחמירה מאוד את דלקת החניכיים וגורמת לדחיקה של החניכים וחשיפת שורש השן למזהמים וריקבון.
משך ההתדרדרות מדרגה לדרגה תלויה בגורמים שונים בינם גיל, גזע, מבנה שיניים וגנטיקה. ככלל יש כלבים או חתולים שיזדקקו לטיפול שיניים מניעתי פעם בחיים, ויש שיזדקקו פעמיים בשנה על מנת למנוע דרגת מחלה מתקדמת. לרוב, הזמן הסביר בין טיפולים הוא כל שנה וחצי עד שנתיים.
דרגות מחלות השיניים בכלבים וחתולים – מאפיינים והטיפול המומלץ.
דרגה 0- ללא מחלת שיניים – מומלץ לתחזק על ידי צחצוח שיניים כפי שמופיע בפירוט מטה.
דרגה 1- התחלה של היווצרות פלאק עם דלקת חניכיים קלה – שכבת פלאק רך מצטברת על משטח השן ומתחילה להופיע שכבה דקה של אבנית. התרבות חיידקים על משטח השן מביאה לחדירה לחניכיים הסמוכים וגורמים לדלקת חניכיים קלה המתבטאת באדמומיות ונפיחות קלה.
טיפול מומלץ – כבר כשמגיעים בשלב זה מומלץ לבצע טיפול שניים מניעתי כדי להמנע מהתדרדרות לדרגות חמורות יותר.
דרגה 2- היווצרות אבן שן בכמות קטנה ודלקת חניכיים קלה – בינונית. אבנית ממשיכה להצטבר על משטח השן, דוחקת את החניכיים הרחק מהשיניים מה שמביא להצטברות פסולת, חיידקים ומזון בכיס שנוצר. החניכיים אדומות, לעיתים כואבות ומדממות במגע.
טיפול מומלץ – חיוני לבצע טיפול מניעתי על מנת להימנע מטיפול שיניים מורכב ועקירות.
דרגה 3- עליה בכמות אבן שן, התחלה של נסיגת חניכיים ודלקת חניכיים. כמות רבה של פלאק ואבנית מצטברים על השיניים. כיסי החניכיים ממשיכים לגדול עקב הצטברות חיידקים ופסולת. הזיהום הרס את השכבה סביב השיניים אשר מחזיקה אותם במקום והשן מתחילה להיות רופפת במקומה. החניכיים אדומות כואבות ולעיתים קרובות מדממות.
טיפול מומלץ – בשלב זה הנזק הוא בלתי הפיך ועקירת שיניים חולות בלתי נמנעת על מנת לעצור את ההתדרדרות ולהקל על הכאבים. באותו הזמן מבוצע ניקיון של הפה מאבנית שהצטברה.
דרגה 4 – מחלת פה מתקדמת, אבן שן בכמות רבה, נסיגת חניכיים משמעותית תוך חשיפה של השורשים ופגיעה ביציבות השן. בשלב זה ישנה הצטברות חמורה של אבנית ומחלת חניכיים קשה. פסולת טוקסית ודלקת גרמו לאבדן רב של העצם שבתוכה יושבת השן ונמק רקמתי של החניכיים מסביב. השורשים הזדהמו מה שעלול להוביל להתדלדלות קיר העצם הסמוכה לשן. החיידקים המצטברים עלולים לחדור לזרם הדם ולפגוע באיברי גוף שונים. יתכן כאב חמור בדרגה זו.
טיפול מומלץ – בשלב זה הפתרון היחיד הוא עקירות נרחבות של השיניים החולות וניקיון הפה מאבנית ופסולת שהצטברה. בשלב זה לעיתים קרובות מוסיפים אנטיביוטיקה לטיפול.
דרגה 5- אבססים בשורשי השן – זה הוא מקרה פרטי הנובע מהצטברות חיידקים בבסיס השן הגורמים לאבסס. אבסס זה כואב ובשלבים מתקדמים עלול לפרוץ וליצור פצע באזור הלחי של הכלב או החתול. הטיפול במקרה זה הוא עקירת השיניים הנגועות וטיפול אנטיביוטי.
אז איך מונעים מחלת שיניים בכלבים וחתולים?
צחצוח שיניים לכלבים וחתולים
ממש כמו אנשים גם חיות המחמד שלנו זקוקות לטיפול ותחזוקה שוטפת של השיניים על מנת לשמור על בריאות הפה. עד לזמן זה, לא הוכחה דרך יעילה מספיק לשמור על בריאות השיניים פרט לצחצוח שיניים תכוף.
מומלץ לצחצח את השיניים של הכלב או החתול פעם ביום, אך בכל מקרה לא פחות מ-3 פעמים בשבוע. ניתן להשתמש במברשת שיניים יעודית לחיות מחמד, מברשת שיניים רכה של אנשים, מברשת שיניים של ילדים או אצבעון לצחצוח שיניים.
מומלץ להשתמש במשחת שיניים על מנת להסיר את שכבת הפלאק המצטברת אך חשוב שהיא תהיה כזו שמתאימה לבעלי חיים. משחת שיניים המיועדת לאנשים אינה מומלצת לחיות מחמד מכיוון שהן מכילות פלואריד שלאורך זמן עלול להיות רעיל, זאת פרט לעובדה שלרוב הם נרתעים מהטעם שלה.
גם אם מצחצחים שיניים לחיות המחמד וגם אם לא, מומלץ באופן תקופתי לבצע טיפול שיניים מניעתי. מטרת הטיפול היא להוריד אבן שן, פלאק ורובד חיידקים שנצמד לשן ולחניכיים. ללא טיפול זה, לאורך הזמן יבנה אבן שן שידחוף ויפגע בקו החניכיים ויחשוף את שורש השן לחיידקים וריקבון. במצב זה יש כאב עז מאוד לבעל החיים ונגרם לו סבל רב.
טיפול שיניים לכלבים וחתולים – איך זה עובד?
בגלל שלא ניתן לבצע טיפול יסודי (וכמובן שלא ניתן לבצע עקירות) בכלב או חתול ערים ומכיוון שחשוב לשמור על דרכי האוויר של בעל החיים מפני חדירת נוזלים – טיפול שיניים לחיות מחמד מתבצעים בהרדמה מלאה.
כל טיפול שיניים מתחיל בניקוי יסודי של אבן השן ורובד החיידקים מהשיניים, לאחר מכן תבוצע בדיקה מעמיקה של כל שן בנפרד על מנת לבחון את בריאותה, מצב השורשים ויציבות השן. לאחר הבדיקה יוחלט האם יש צורך בעקירה או פרוצדורה אחרת.
ומה אם צריך עקירות?
במחלת שיניים מתקדמת, יש צורך בטיפול שינים מורכב הכולל עקירות שיניים. עקירה יכולה להיות עקירה פשוטה, לרוב בשיניים עם שורש יחיד, או עקירה כירורגית – בשיניים עם שורשים מרובים או גדולים במיוחד.
במקרים רבים, בנוסף להרדמה הכללית אנו מבצעים הרדמה מקומית על מנת להפחית את הכאב בשעות של אחרי הטיפול.
לעיתים לאחר הטיפול שיניים יהיה צורך במתן שיכוך כאבים או אפילו באנטיביוטיקה וזאת לפי שיקול דעתו של הוטרינר שמבצע את הפרוצדורה.
הרדמה מלאה?! האם זה בטוח??
כפי שנכתב מעלה, טיפול שיניים בחתולים וכלבים חייב להתבצע בהרדמה מלאה.
הרדמות מלאות מתבצעות באופן שגרתי במרפאה כמה פעמים ביום. מרפאת ANIMED שמה לה למטרה לבצע את ההרדמות באופן הבטיחותי ביותר שניתן ולעמוד בסטנדרטים הגבוהים ביותר ברפואה הוטרינרית-
- צוות הרדמה מוכשר ומיומן – איש צוות יעודי עם הכשרה ספציפית לניתור הרדמה בחיות המטופלות יהיה לצד הכלב או החתול כל זמן ההרדמה ויבדוק את כל המדדים החיוניים. במקרה הצורך, איש הצוות יודע לפעול כדי להבטיח את בטיחות החיה.
- צוות רופאים מיומן – צוות הרופאים מנוסה בטיפולי שיניים, פה ולסת אשר יודע לבצע את הטיפול ביעילות, יסודיות ובמהירות האפשרית.
- חומרי הרדמה הבטוחים ביותר – במרפאה אנו משתמשים בחומרי ההרדמה המתקדמים והבטוחים ביותר שניתן ברפואה הוטרינרית.
- הרדמה מותאמת לחיה – פרוטוקול ההרדמה מותאם לבעל החיים. בעל חיים מבוגר יקבל חומרי הרדמה שונים ובטוחים יותר מבעל חיים צעיר. כך גם לגבי בעלי חיים הלוקים במחלות שונות (מחלות כיליה, לב, כבד וכו'..)
- הרדמה בגז – כל ההרדמות לטיפולי השיניים מבוצעת עם מתן הרדמה בגז. זוהי נכון להיום הצורה היציבה והבטוחה ביותר לשמור בטיחות בעל החיים.
- בדיקה גופנית – בטרם נתחיל את הטיפול כל כלב או חתול יבדק באופן יסודי עם דגש על מדדים החשובים להרדמה.
- בדיקות דם מקדימות – על מנת להבטיח את בטיחות ההרדמה אנו ממליצים בכל פרוצדורה על בדיקת דם מקדימה. עד גיל 7 – בדיקה מינימאלית של ספירת דם וקראטנין (מדד כליות), גיל 7-10 – ספירת דם + פאנל ביוכימי. מעל גיל 10 מומלץ לבצע צילום רנטגן של בית החזה לפני הרדמה.
אז.. האם זה בטוח?? כמובן שבכל הרדמה יש סיכון כלשהו, אך אם מבצעים את הבדיקות המקדימות באופן מסודר- הסיכון הוא מינימאלי וניתן וחשוב לבצע טיפולים אלו בכל בעל חיים, בכל גיל באופן בטיחותי על מנת למנוע סבל וכאבים בהמשך הדרך.
הכלב שלי כבר בן 15 עם דרגה 3 של מחלת שיניים. האם עדיין כדאי לעשות את הטיפול?
אין ספק שככל שגיל הכלב יותר מתקדם, יש לקחת בשיקול יותר מרכיבים על מנת לשמור על בטיחות מקסימאלית של ההרדמה והפרוצדורה. יחד עם זאת, אם מבצעים את כל הבדיקות המקדימות המומלצות ניתן לשמור על בטיחות גבוהה וסיכון נמוך.
לנו, במרפאת ANIMED, חשוב בראש ובראשונה שחיית המחמד תחיה את חייה עם איכות חיים מקסימלית וללא סבל וכאב. ולכן, כשלוקחים בחשבון את משתנים אלו – התשובה היא חד משמעית – כן! כדאי לבצע את טיפול השיניים.
עלויות – אז כמה עולה טיפול שיניים לכלב או לחתול?
עלות טיפול שיניים בכלבים וחתולים משתנה בעיקר כתלות בחומרת מחלת השיניים.
בפרוצדורות הדורשות עקירות וטיפולים מתקדמים, קיים טווח עלויות בהתאם לטיפולים הנדרשים, כמות העקירות, סוג העקירות, איזה שיניים מטופלות ומצב השיניים. יש לקחת בחשבון, שבמרבית הטיפולים – לא ניתן לדעת בבטחה את כמות העקירות טרם תחילת הטיפול והסרת האבנית.
מכיוון שמשתנים רבים משפיעים על עלות בדיקת השיניים, ניתן לקבל הערכה לעלות הבדיקה לאחר בדיקת חלל הפה על ידי וטרינר. יש לזכור שגם זו הערכה ואת מצב הפה הסופי ניתן להגיד רק בזמן הטיפול עצמו.
בדיקות דם –
ישנם מספר סוגי בדיקות דם הניתנות לביצוע. סוג בדיקת הדם יבחר לפי המקרה – סוג הפרוצדורה, גיל, בעיות בריאותיות בעבר וכו'. עלות בדיקת הדם הבסיסית במהלך פרוצדורה הינה כ-100 שקלים, והמקיפה כ-400 שקלים.
לסיכום – ברור אם כך, כי מכל הסיבות – עדיף להקפיד על טיפולים מניעתיים בשלבים המוקדמים הן כדי למנוע סבל מיותר והן כדי לחסוך בעלויות טיפולים מורכבים.
בברכת רפואה שלמה – צוות ANIMED