אם שמתם לב לשינויים בהתנהגותו של החתול שלכם לאחרונה, יכול להיות שהוא סובל ממצב של "סטרס" (לחץ נפשי).
הגורמים לסטרס יכולים להיגרם ממגוון סיבות: החל משינויים בשגרה, החלפת האוכל, הבעלים שיצא לחופשה אך גם דברים שלנו, בני האדם, לא נראים בעיתיים, כגון ארגז צרכים קטן מדי, רעש בקרבת ארגז הצרכים, ריחות מסויימים ועוד. – כל אלה עלולים לגרום ללחץ נפשי אצל החתול.
לא רק שהלחץ שמצטבר אצל החתולים לא נעים בעבורם אלא גם יכול לגרום לבעיות בריאותיות על ידי פגיעה במערכת החיסונית, עלייה בנטייה לדלקות, פגיעה עצמית ועוד.
לכן חשוב להפחית את סטרס בחתולים ככל הניתן.
חלק ראשון – איתור התסמינים:
1. שימו לב לשינויים במתן שתן:
הסטרס משחרר הורמונים הגורמים לדלקת בשלפוחית השתן, מה שעלול לגרום לתסמינים פיזיים חיצוניים, לכן עקבו אחריי התדירות שבה חתולכם מבקר בארגז החול – במידה ויש ביקורים תכופים יותר או סימנים לחוסר נוחות בזמן הביקור בארגז החול כגון יללות בזמן מתן השתן, חוסר מנוחה, כניסה ויציאה וכניסה שוב לארגז וכן סימני דם בשתן, אסור להתעלם מהסימנים האלו ויש לקבוע תור בהקדם אל הווטרינר.
הסיבה לכך היא שדלקת בשלפוחית השתן יכולה להוביל לחסימה בדרכי השתן שאם אינה מטופלת במהירות יכולה להוביל לחסימה בדרכי השתן – מצב מסכן חיים.
2. שימו לב אם החתול שלכם מתנקה יותר מהרגיל:
סטרס אצל חתולים יכול לגרום למצבים של ניקיון יתר מה שעלול לגרום לקרחות בפרוותם. פעולת הליקוק משחררת חומרים טבעיים דמויי מורפיום המסייעים לנחם את החתול ולגרום לו להרגיש בטוח יותר.
כדאי לקחת את החתול לווטרינר לבדיקה לפניי שאפשר להסיק שזה קשור למתח, לפעמים גם אלרגיות וטפילים יכולים לגרום לטיפוח יתר.
3. בדקו אם החתול משלשל:
אצל חלק מהחתולים הסטרס יכול לגרום לבעיות במערכת העיכול ולהתפתח לשלשול. בלי קשר לגורם (בין אם סטרס ובין אם זיהום) קחו את החתול לבדיקה אצל ווטרינר כדי לנסות לאבחן את הגורם לשלשול.
4. שימו לב אם החתול מטפטף שתן מחוץ לארגז חול:
החתול עלול לעשות זאת משום שהוא לחוץ מידיי מכדי להיכנס לארגז החול ולכן נותן שתן בחוץ או לחילופין על מנת להפיץ את הריח שלו ברחבי הבית = סימון (פעולה שגורמת לחתול להרגיש יותר בטוח בסביבתו).
**שימו לב, בעיות כמו דלקות פרקים, דלקת בשלפוחית השתן או בעיות בבטן עלולות לגרום גם כן לטיפטוף שתן ולכן כדאי להיבדק ע"י הווטרינר.
5. אם החתול דורש יותר מידיי תשומת לב ע"י יללות או גרגורים יותר מהרגיל הדבר יכול לרמז על סטרס.
6. חתול בסטרס עלול להסתתר מתחת למיטה או בפינה חשוכה. החתול מסתתר בתקווה להימנע מתשומת הלב של מה או מי שמלחיץ אותו. (אנשים זרים/חיות חדשות)
7. עקבו אחריי שינויים בתיאבון, יש חתולים שבסטרס מאבדים את התיאבון ויש חתולים שמתחילים לאכול דברים מוזרים (כמו ללעוס מגבות).
8. נסו להצביע על מתי התחילו התסמינים ומדוע, זה יכול לעזור לכם לנקוט בפעולות להפחתת מקור הלחץ, בין אם זה פיזי, סביבתי או פסיכולוגי. הווטרינרים ירצו לדעת מתי שמתם לב לראשונה לתסמינים.
9. היו מודעים לכך שחוסר שקט הוא גם סימן למתח . חתול לחוץ אולי לא יצליח לשבת ועלול להסתובב בחוסר נחת.
חלק שני – הפחתת סטרס פיזי אצל חתולים:
1. אם אתם חושדים בלחץ נפשי אצל החתול, קחו את החתול לווטרינר לבדיקה שגרתית כדי לבדוק אם קיימות בעיות בריאותיות, תסמיני לחץ רבים יכולים להיות גם תסמינים של מחלה גופנית.
2. טיפול לפרעושים – פרעושים עוקצים את העור וגורמים לאי נחת לחתול שלכם. מה שיותר גרוע, זה שהפרעושים עלולים לגרום לזיהום טפילי כגון תולעי מעי, אם החתול שלכם מתגרד לעיתים קרובות ויותר מהרגיל – יתכן והוא נגוע בפרעושים.
לעיתים ניתן לזהות את הפרעשים כאשר רואים נקודות שחורות על הפרווה – זו היא צואת הפרעושים.
כדי להיפטר מהפרעושים בבית מומלץ לטפל בחתול בתכשירים יעודיים (של חברות מוכרות), על ניקיון הכולל שאיבת אבק קפדנית של כל המקומות האהובים על החתול שלכם (במיוחד שטיחים וריפודים), שטיפת מצעי החתול שלכם שעליו הוא ישן מדי שבוע
3. גזירת ציפורניים – ציפורניים ארוכות עלולות להתחפר בכריות הרגל ולגרום לסטרס פיזי, במידה וזה קורה, גזירת הציפורניים יכולה לפתור את הבעיה בקלות. לעיתים הדבר דורש מתן של הרגעה במהלך הטיפול אצל הוטרינר.
חלק שלישי – הפחתת סטרס סביבתי לחתולים:
1. ספקו לחתולכם שפע מקומות מסתור בבית. היעדר מקומות כאלו עלולים ליצור סטרס אצל החתול. אם הוא מרגיש חשוף מכיוון שאין מקומות גבוהים בהם הוא יכול להשגיח על הבאים וההולכים או אם אין ארונות חשוכים להסתתר בהם – זה לבדו מספיק בשביל לייצר סטרס לחתול.
הדרך הכי פשוטה וקלה כדי לתקן מצב כזה הוא פשוט להניח קופסת קרטון בפינה שקטה או לקנות בחנות חיות מגדל גבוה או עמוד גירוד לחתול.
2. נסו לשמור על אווירה שלווה ויציבה בבית. חתולים מאוד רגישים לשינויים בסביבתם, וויכוחים וצעקות בבית או לחילופין רעש מהסביבה הקרובה לבית (כגון שיפוץ בבית של השכנים) לא גורמים רק לנו לסטרס אלא גם לחתול.
לפעמים השינוי של הסביבה הוא הכרחי כמו במעבר דירה, אבל נסו לספק אווירה רגועה ככל הניתן. במצב של מעברי דירות – הקפידו להכין את החתול שלכם ולנקוט בכל האמצעים בכדי שהמעבר יהיה חלק ככל הניתן עבורו וספקו לו תמיד מקום בטוח בו יוכל להסתתר. -כדאי להתייעץ עם הוטרינר לפני המעבר לטיפים למעבר קל יותר.
3. אל תצעקו על החתול שלכם. חתולים לא מבינים את הקשר בין צעקה או מכה להבנה שהוא עשה משהו לא בסדר. לכן ניסיון ל'חנך' את החתול בדרך הזו תגרום לחתול רק פחד וחרדה.
במקום זאת, השתמשו בחיזוקים חיוביים כדי לעודד התנהגות טובה אצל החתול שלכם. בכל פעם שהוא עושה משהו 'טוב' כמו למשל להשתמש בעמדת הגירוד במקום בספה , תנו לו כמה פינוקים ושבחו אותו. שימו לב שהגמול חייב להיות מיידי משום שלחתולים יש טווחי תשומת לב קצרים , כך שאם הגמול יגיע אפילו כמו שניות מאוחר מידיי החתול עלול לא להבין למה הוא מיועד.
4. החלישו מוזיקה רועשת: לחתולים יש אוזניים רגישות שיכולות להפגע כתוצאה ממוזיקה חזקה, טלוויזיה חזקה או כל מקור רעש אחר.
כדי להרגיע חתול המפוחד מרעשים חזקים מחוץ לבית שלא נמצאים בשליטתנו (זיקוקים/סופות רעמים) – קחו אותו לחדר פנימי או סגור, הפעילו את הטלוויזיה או הרדיו על ווליום נמוך וודאו שלחתול יש מקום בו יוכל להסתתר עד לסיום הרעשים.
5. דעו מתי ואיך להרגיע את החתול שלך: חלק מהחתולים שקשורים לבעליהם יהנו מקירבה (לדוגמא אם מתחוללת בחוץ סופת רעמים והחתול נכנס מתחת לשמיכה של הבעלים הוא מתמודד עם הקושי בעזרת הנוכחות והריח של הבעלים). יחד עם זאת, חתול שמבוהל מאוד עלול להיות במצב טראומתי מכדי לקבל עזרה ויראה בניסיון של בעליו לעזרה כאיום נוסף.
כלל אצבע: אם החתול מתרחק ממך, נוהם או מצליף בזנבו – עזבו אותו בשקט.
חלק רביעי – הפחתת סטרס פסיכולוגי:
1. אם יש לכם כמה חתולים עליכם לצמצם את התחרות על קערות האוכל, קערות המים, ארגזי החול ותשומת הלב של הבעלים. הלחץ על צרכים בסיסיים אלו עלול ליצור מצב של בריונות בקרב החתולים.
כדי לצמצם את התחרות בין החתולים וודאו כי יש יותר ארגזי חול מחתולים (כלל האצבע הוא מספר החתולים +1) כדי להפחית את התחרות על הארגזי חול. יש להקפיד על ניקיונם אחת ליום ובניקיון יסודי של הארגזים עם סבון כלים עדין או תמיסת אקונומיקה במים (ביחס של 1:30) אחת לחודש.
מקמו כמה קערות אוכל ומים ברחבי הבית כך שאף חתול לא יוכל להשתלט על המזון בכל עת.
2. תנו לחתול שלכם כמות מספקת של משחקים מאתגרים ודרכים לשרוף אנרגיה בעזרת משחקים המדמים צייד או משחקים אחרים. זה חשוב במיוחד לחתולי בית אשר חסרי גירויים שחתולי חוץ מקבלים מהטבע. בעזרת משחקים אלו תוכלו לעזור לחתול להיות יותר עירני ולנצל אנרגיות של סטרס.
הסתירו פינוקים או אוכל יבש ברחבי הבית ותנו לו לצוד אותם.
3. מבקרים זרים (לדוגמא חתולים/כלבים זרים וכו') המגיעים לגינה או נכנסים לתוך הבית יכולים לגרום לחתול שלכם להרגיש מאויים פסיכולוגית ולכן יש לנסות ולצמצם את המפגש ביניהם לבין החתול שלכם.
אם החתול שלכם יכול לראות את המבקרים הזרים בגינה אפשר לנסות לחסום את החלק התחתון של החלון כדי להסתיר מהחתול את האיזור הזה.
אם החתול שלכם מסתובב בחוץ תשקלו להתקין דלת לחתול המופעלת ע"י שבב שנמצא בקולר החתול כדי למנוע ממבקרים זרים להיכנס אל תוך הבית.
4. ספקו אפשרויות בידור אחרות לחתולכם. שקלו לשים קערת אוכל לציפורים מחוץ לחלון או להשיג אקווריום כדי שהחתול יוכל לצפות בדגים שוחים.
בונוס: ערכו לפחות שלושה מפגשים של 10 דקות של משחק אחד על אחד עם החתול שלכם, אפשר לזרוק צעצועים ברחבי החדר ואפשר גם לזרוק חטיפים יבשים ולתת לחתול לרדוף אחריהם ולתפוס אותם – חתולים אוהבים לרדוף ולהכות.
אם יש לכם יותר מחתול אחד וודאו שאתם משחקים עם כל חתול לבד בנוסף למשחק הקבוצתי.
השאירו צעצועים ברחבי הבית לחתול שלכם – זה טוב שיש מגוון אבל השאירו כל פעם רק חלק קטן מתוכם, כל כמה ימים אספו את הצעצועים הישנים והניחו כמה חדשים, כך החתול לא ישתעמם מהצעצועים.
חלק חמישי – עזרים חיצוניים להפחתת הסטרס:
1. שקלו להשתמש בפורומונים של חתולים כדי לעזור לחתול שלכם להיות יותר שמח. חתולות נקבות מניקות מפיצות פורומונים אשר גורמים לגורים שלה להרגיש בטוחים ושמחים. גירסא סינטתית של הפורומונים הללו ניתנים לקניה במרפאות וטרינריות – ונמכרות תחת השם המסחרי "FELIWAY".
רססו את המוצר על מצעים או נקודות יציאה וכניסה לבית על מנת להגביר את תחושת הביטחון של החתול בבית.
לחילופין אפשר לקנות מפזר ייעודי המתחבר לחשמל ופולט רמה נמוכה של הפורומון באוויר. חברו את המפזר לשקע בחדר שבו החתול מבלה בו הכי הרבה זמן. ההשפעה מצטברת בהדרגה אז אל תצפו לתוצאות מיידיות, אולם לאחר כמה שבועות החתול אמור להרגיש בטוח ורגוע יותר.
2. ישנם תוספי תזונה שיש לו פעולה דמויית תרופות הרגעה מחומרים טבעיים. ניתן לשקול שימוש בהם כדי למנוע או להפחית את הלחץ הנפשי בחתולים.
3. היפגשו עם הווטרינר שלכם והתייעצו בנוגע למה ניתן לעשות. אם החתול שלכם כל כך בסטרס שזה גרם לו לחלות, הווטרינר עשוי לתת תרופות במרשם שיעזרו לחתול לעבור את התקופה הקשה.
המאמר המקורי – https://www.wikihow.com/Reduce-Stress-in-Cats